Liikuntaa sisätiloissa

kissan liikuntaa
Täydellinen, eli loppuun asti viety saalistusketju saa kissan mielihyvähormonit hyrräämään.

Aivojumpan lisäksi kissa tarvitsee myös fyysistä liikuntaa. Luontaisesti kissa viettää paljon aikaa saalistaen, saalista vaanien ja jahdaten. Fyysisyyteen perustuvat leikkituokiot perustuvatkin saalistustilanteisiin, joita yritetään lelujen ja leikkituokioiden avulla simuloida.

Huomioithan että kissa ei ole pitkänmatkanjuoksija vaan sprintteri. Se ei juokse pitkiä matkoja saaliin perässä, vaan vaanii ja tekee lyhyitä pyrähdyksiä saaliin kimppuun. Siksipä päivittäiset leikkituokiot kannattaa mieluummin mahdollisuuksien mukaan jakaa useaan lyhyempään osaan, kuin yrittää leikittää kissaa yhtäjaksoisesti pitkään. Kissojen leikkituokiot onkin melko helppo limittää ja lomittaa muiden arkiaskareiden sekaan täyttämään niitä mahdollisia viiden tai kymmenen minuutin tyhjiä rakoja aikataulussa.

Kuitenkin jos haluaa olla varma että energinen kissa on saanut kaiken energiansa purettua, voi kissaa leikittää niin kauan kun se vaan jaksaa. Koskaan en ole kuullut kissan juosseen itseään hengiltä, joten se kyllä osaa lopettaa ja ”hyytyy” sitten kun ei enää jaksa. Joku viisas onkin joskus sanonut että: ”Väsynyt kissa on tyytyväinen kissa.”


Keinoja kissan liikunnantarpeen tyydyttämiseen sisätiloissa ovat muun muassa

    • Rapisevat tunnelit. Eläintarvikekaupoista saatavat rapisevat tunnelit ovat meidän kissojemme kestohitti. Tunnelin läpi juostaan edes takaisin jo sen takia että ryntäilyn synnyttämä rapina on niin hauska asia.

 

Luova tee-se-itse-ihminen taas voi rakentaa pahvilaatikoista kissoilleen lukaaleja ja linnoja, joiden suosio on taattu. Myös rapisevat paperipussit jaksavat aina kiinnostaa, mutta niiden kanssa leikkivää kissaa kannattaa pitää tarkasti silmällä, ettei se pääse kuristamaan tai tukehduttamaan itseään tai jäämään jumiin. Muovikassit kiinnostavat niinikään montaa kissaa, mutta niissä piilee jo sellainen tuhkehtumisvaara, että ne kannattaa jättää kissojen ulottumattomiin. Paperipusseilla meillä kuitenkin leikitään aina silloin tällöin, ihmisen valvovan silmän alla.

 

 

  • Laserosoitin on meidän kissaperheen kestohitti. Punainen piste jota jahdattaisiin vaikka maailman ääriin, sitä koskaan kiinni saamatta. Kissan saalistustapa ja väsymätön saalisvietti perustuu siihen, ettei sen jokainen saalistusyritys johda onnistuneeseen lopputulokseen. Laserosoitin onkin hyvä kissan energian purkaja ja liikunnan takaaja. Laserosoitin ei kuitenkaan sovellu kissan ainoaksi leikkikaluksi, sillä sen tulee saada suoritettua aika-ajoin saalistusketju loppuun asti ja saada saaliinsa kiinni.

 

 

Täydellinen saalistusketju vaanimisineen ja onnistuneeseen lopputulokseen johtavine hyökkäyksineen on se, mikä takaa kissalle saalistuksesta koituvan mielihyvän tunteen. Laserosoittimen voi yhdistää myös konkreettiseen leluun, antamalla kissan leikin lopuksi retuuttaa onkilelua. Kissaa voi myös ruokkia lattialta makupaloilla leikin lomassa tai sen päätteeksi, jolloin se saa suoritettua saalistusketjun loppuun asti.

HUOM! Suoraan silmiin osoitettuna laser-säde voi olla vaarallinen ja uhata niin kissan kuin ihmisenkin näkökykyä! Laserosoittimella kissaa leikittäessäsi noudata siis sen suhteen erityistä varovaisuutta!

  • Voit myös tehdä ruokintahetkestä samalla aktivointituokion, ruokkimalla kissan esim. lattialta ruokakupin sijaan. Herkkuja voi heitellä myös yksitellen lattialle, jolloin kissa saa harjoittaa lajilleen tyypillistä saalistuskäyttäytymistä herkkuja lattialta pyydystämällä.

Aivojumppaa ja liikuntaa yhdistävät myös kissan kouluttaminen eli ns. ”tempputassuilu” ja kissa-agility, jotka molemmat ovat hauskoja kissan ja omistajan välistä suhdetta vahvistavia harrastuksia.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s