Motiivit ja motivaattorit

motiivit
Kissa ei ole tyhmä eläin. Se oppii temppuja, kunhan niistä saa asianmukaisen palkan.

Kissan kouluttaminen ja opettaminen lähtee motiiveista. Mikä motivoi kouluttajaa, entä mikä kissaa? Näiden asioiden pohtiminen takaa yhteisten temppuhetkien miellyttävyyden niin ihmiselle kuin kissallekin.


Ajatuksia kouluttajan ja kissan motiiveista

  • Kissan kohdalla kouluttamisen motiivi kouluttajan kannalta ajateltuna on lähinnä hupi. Erilaisten temppujen harjoittelu yhdessä lemmikin kanssa on hauskaa, lemmikin ja omistajansa välistä suhdetta vahvistavaa sekä palkitsevaa niin kouluttajalle kuin eläimellekin. Kissan ei tarvitse osata istua tai tulla ”käskystä” luokse ollakseen yhteiskuntakelpoinen lajinsa edustaja.
  • Kissan kannalta temppujen oppiminen taas on aivojumppaa, ongelmanratkaisua fyysisen liikunnan vastapainoksi ja osa monipuolista aktivointia. Kun onnistuneesta suorituksesta tulee positiivinen seuraus, oppii kissakin verrattain nopeasti tiettyjen asioiden syy-seuraussuhteet.
  • Kun oppimisesta tehdään kissalle mukavaa, niin sen oppimisinto säilyy ja saattaa jopa yllättää. Kun kissalle tarjotaan sopivassa suhteessa haastetta ja mahdollisuuksia onnistumiseen pienin askelin, on temppujen tekeminen hauskaa myös kissalle.
  • Temppujen opiskelun ja teon on tapahduttava yhteistyössä ja -ymmärryksessä ihmisen ja kissan kanssa. Kissaa ei voi käskeä eikä pakottaa ja siksi itse käytänkin ”käskyn” sijaan mielummin sanaa ”pyyntö”. Kissa siis tekee toivotun asian pyynnöstä, eli suostuu vapaaehtoisesti ihmisen kehotukseen.
  • On aivan täysin kissakohtaista, mikä palkkio pitää kissan motivaation kohdillaan. Joillekin kissoille (kuten allekirjoittaneen tempputassuille) se on herkullinen makupala, toisille taas leikki tai silitys. Naksutin on oiva apuväline kissan koulutuksessa, sillä sen avulla voidaan nopeuttaa oppimisprosessia ajoittamalla kissan toivotusta käyttäytymisestä seuraava palkka tismalleen oikein.
  • Kissan kanssa ei myöskään voi olla 100% ehdoton, vaan jos jokin asia ei sillä hetkellä huvita, niin se jätetään silläerää sikseen. Tällaisessa tilanteessa itselläni on tapana kuitenkin pyytää vielä lopuksi jokin helppo temppu joka on kissan selkärangassa 100% , palkita siitä ja lopettaa tempputuokio onnistumiseen jolloin kaikille jää hyvä mieli.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s