Oppimisen lähtökohdat

Kissan oppimisen lähtökohdat
Kissan oppimiseen ja ennenkaikkea oppimishalukkuuteen vaikuttavat lajityypilliset tekijät.

Kissan oppimisen lähtökohdat

Virheellisin lähtökohta kissan koulutusta ajatellen on verrata sitä koiraan. Kissalla kun on lajina ja domestikoitumisen huomioon ottaen aivan erilaiset lähtökohdat yhteistyöhön ihmisen kanssa.


Näitä ovat muun muassa

  • Kissa ei ole laumaeläin. Se kyllä nauttii lajitovereidensa seurasta ja on sosiaalinen, mutta laumaeläin se ei sanan varsinaisessa merkityksessä ole. Kissa mm. saalistaa yksin, eikä se tarvitse ravinnonhankintaan lauman tukea eikä yhteistyökykyä.

Koirat taas puolestaan ovat laumaeläimiä, joilla siis on jo lajin kannalta erilainen edellytys yhteistyöhön myös ihmisen kanssa.

  • Kissayhteisössä myös laumahierarkia on joustava käsite ja kissojen välinen arvojärjestys saattaa vaihdella tilanteittain. Kissa joka on ehdoton pomo leikkitilanteissa, voikin ruoka-aikana olla se pahnanpohjimmainen. Kissan koulutuksessa ei siis voi olla yhtä ehdoton kuin koiran kanssa, kun koiralle annetaan käsky, niin kissalle esitetään pyyntö.

Vaikka itse oppimisprosessi on kaikilla eläimillä suurinpiirtein sama, löytyy koulutettavuuden erot niin lajien kuin yksilöiden välillä oppimismotivaatiosta, sopivan motivaattorin (palkinnon) löytämisestä ja koulutuksen motiiveista. Lähtökohtana kuitenkin voitaneen pitää sitä, että jokaisella eläimellä on jonkinasteinen tarve oppia uutta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s