Turhautunut kissa

Turhautunut kissa
Turhautunut kissa saattaa passivoitua, tai keksiä omaa tekemistä.

Kissa on aktiivinen eläin joka kaipaa sisältöä elämäänsä. Jos kissalla ei ole tarpeeksi lajille tyypillistä tekemistä, se voi tylsistyä ja turhautua. Mistä sitten tiedän onko kissani lisävirikettä vailla?

Tekemisen puutteesta kärsivä kissa voi passivoitua. Sen unen määrä voi lisääntyä, sillä nukkumalla kissa yrittää paikata virikkeiden puutettaan. Nukkuessa kissan elimistö erittää samaa mielihyvähormonia kuin mitä vapautuu sen saalistaessa tai leikkiessä, mutta vain pienempiä määriä.

Tekemisen puutteesta kärsivä kissa saattaa myös keksiä itselleen tekemistä, joka ei useinkaan ole omistajan mieleen. Yölliset rallit, kaappien kolistelu ja kaappien sisällön penkominen lattialle ovat omistajan mielestä ilkeitä tihutöitä, kissan mielestä mukavaa puuhastelua ja ajanvietettä.


Mitä minä sitten oikein voin tehdä?

  • Sen sijaan että kissaa yritetään vain kieltää tekemästä epätoivottuja asioita, kannattaa sille yrittää keksiä ja tarjota sallittuja virikkeitä kiellettyjen tilalle.
  • Aamulla töihin tai kouluun lähtiessäsi jätä kissalle ikkuna tai ikkunaverho auki, mielellään sellainen jonka äärelle se pääsee esim. pöydän päälle istumaan. Monet kissat nauliutuvat pitkäksikin aikaa tuijottelemaan tositeeveetä jota tämä ”laajakuvatelevisio” tarjoaa päättymättömänä lähetyksenä.
  • Laita osa kissan päivittäisestä kuivanappula-annoksesta aktivointipalloon. Kissa joutuu näkemään vaivaa ruokansa eteen, kuten se joutuisi luonnossa saalistaessaankin.
  • Mahdollista kissan hyppiminen ja kiipeileminen. Kissan tilaan kuuluu myös korkeusulottuvuus. On tärkeää että asunnossa on kissalle mahdollisuus kiipeilyyn ja hyppimiseen.
  • Pyhitä leikkihetki. Osallistu kissasi leikittämiseen päivittäin. Tehokas väline kissan leikittämiseen ja ylimääräisen energian purkamiseen on laserosoitin, josta lähtevää punaista valopistettä moni kissa jaksaisi jahdata vaikka maailman tappiin asti. Erilaisilla huiskilla ja naruilla varustetut onkilelut ovat myös monen kissan mieleen ja niillä voit leikittää kissaa vaikka televisiota katsellessasi (näin toimitaan ainakin allekirjoittaneen perheessä).
  • Järjestä kissalle turvallinen ulkoilumahdollisuus. Rivitalo- tai omakotitaloasukkaat voivat järjestää pihalle ulkoilutarhan ja kerrostaloasukkaat voivat verkottaa parvekkeensa. Myös turvallinen, auki oleva ikkuna on kissan hyvä virikkeistäjä, mutta tuolloin ikkunan pitää olla kissan kestävästi suojattu, jottei kissa päätä lähteä livohkaan tai putoa ikkunasta mahdollisesti kohtalokkain seurauksin.

Kissan aktivoiminen vaatii oman panostuksensa, mutta ei välttämättä ole niin vaikeaa ja monimutkaista kuin voisi ajatella. Tyytyväinen kissa on ilo myös omistajalle.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s